Indyk duszony w sosie śmietanowo – grzybowym

Składniki:

  • Filet z piersi indyczej
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Por
  • Papryka
  • Oliwa
  • Ocet jabłkowy
  • Śmietana
  • Sól, pieprz, bazylia, rozmaryn do smaku

Sposób przygotowania:

Opłukać mięso, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, posypać bazylią, rozmarynem, dodać 3 łyżki octu jabłkowego. Odstawić do lekkiego zamarynowania do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie cebulę, por, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Pieczarki obsmażyć osobno na maśle, odstawić pod przykryciem. Przesmażyć cebulę i por do zeszklenia, odstawić pod przykryciem. Mięso odsączyć z marynaty, przesmażyć na rumiano na patelni, dodać  przesmażone uprzednio pieczarki, cebulę, por, dorzucić paprykę. Przełożyć całość do garnka, podlać śmietaną i dusić. Indyka podaję z gotowanym ryżem i sałatą (sałata, pomidory, ogórki, oliwki skropione oliwą, octem jabłkowym, z dodatkiem słodziku, ewentualnie zamiast oliwy, octu i słodziku całość można podlać jogurtem. Smacznego 🙂