Sałata z sosem jogurtowo – ziołowym

Lubię sałaty, nie musi to być nowomodna roszponka, rukola, wystarczy normalna polska sałata. Ważne dla domowników jest toiż dobór smaków niej zawartych uczynił mnie specjalistą w tej dziedzinie przygotowania domowego obiadu 🙂

Składniki:

  • 1 główka zielonej sałaty
  • Kilka pomidorów
  • 1 Zielony ogórek
  • Kilka kwaszonych lub konserwowych ogórków
  • Główka czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet jabłkowy
  • Jogurt
  • Oregano, bazylia,zioła prowansalskie
  • Pieprz, Sól

Sposób przygotowania:

Sałatę, pomidory, ogórka zielonego myjemy. Sałatę siekamy, pomidory kroimy w ćwiartki, zielonego ogórka w kosteczkę (podobnie jak kwaszonego czy też konserwowego). Pokrojone wrzucamy do salaterki (jak zwykle używam szklanej, wysokiej). Czosnek obieram, kroję bardzo drobniutko, wrzucam do sałaty. Dodaję nieco oliwy, octu, soli, pieprzu, posypuję ziołami. Na koniec zalewam jogurtem i delikatnie mieszam. Czasem dodaję mozzarellę. Życzę smacznego :).