Kartoffelsuppe – Bawaria ziemniakiem stoi

Kontynuacja kulinarnej przygody z kuchnią niemiecką 🙂 Po kuchni Badenii-Wirtembergii (Hähnchenkeulen in Sahnesauce), coś jakże bliskiego także naszej polskiej kuchni – Kartoffelsuppe z Bawarii 🙂 Zupa ziemniaczana, kartoflanka 🙂 Zapraszam do kuchni 🙂

Składniki:

  1. Ziemniaki.
  2. Wędzona szynka (opcjonalnie boczek).
  3. Por.
  4. Marchew.
  5. Seler.
  6. Bulion.
  7. Woda.
  8. Suszone prawdziwki.
  9. Śmietana (10-12%).
  10. Majeranek.
  11. Sól.
  12. Pieprz.
  13. Rzeżucha, bądź inna zielenina po posypania zupy w fazie końcowej.

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego. Do garnka wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę wędzoną szynkę. Dorzucamy pokrojonego w paski pora. Mieszamy i gotujemy do zeszklenia pora. Następnie pokrojone w kostkę: marchewkę, selera i ziemniaki (mogą być z wodą, do której je włożyliśmy po umyciu). Dodajemy odrobinę pokruszonych, suszonych prawdziwków. Zalewamy bulionem. Uzupełniamy zimną wodą do przykrycia całości. Przykrywamy na ok. 15-20 minut od momentu zagotowania. Po upływie wspomnianego czasu dosypujemy kilka garści majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia ze śmietaną 10-12% wlewamy odrobinę zupy, mieszamy i całość z powrotem wlewamy do garnka. Wykładamy na talerz. Posypujemy posiekaną rzeżuchą lub inną zieleniną. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *