Kontynuacja kulinarnej przygody z kuchnią niemiecką 🙂 Po kuchni Badenii-Wirtembergii (Hähnchenkeulen in Sahnesauce), coś jakże bliskiego także naszej polskiej kuchni – Kartoffelsuppe z Bawarii 🙂 Zupa ziemniaczana, kartoflanka 🙂 Zapraszam do kuchni 🙂
Składniki:
- Ziemniaki.
- Wędzona szynka (opcjonalnie boczek).
- Por.
- Marchew.
- Seler.
- Bulion.
- Woda.
- Suszone prawdziwki.
- Śmietana (10-12%).
- Majeranek.
- Sól.
- Pieprz.
- Rzeżucha, bądź inna zielenina po posypania zupy w fazie końcowej.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego. Do garnka wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę wędzoną szynkę. Dorzucamy pokrojonego w paski pora. Mieszamy i gotujemy do zeszklenia pora. Następnie pokrojone w kostkę: marchewkę, selera i ziemniaki (mogą być z wodą, do której je włożyliśmy po umyciu). Dodajemy odrobinę pokruszonych, suszonych prawdziwków. Zalewamy bulionem. Uzupełniamy zimną wodą do przykrycia całości. Przykrywamy na ok. 15-20 minut od momentu zagotowania. Po upływie wspomnianego czasu dosypujemy kilka garści majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia ze śmietaną 10-12% wlewamy odrobinę zupy, mieszamy i całość z powrotem wlewamy do garnka. Wykładamy na talerz. Posypujemy posiekaną rzeżuchą lub inną zieleniną. Smacznego 🙂