Po Kartoffelsuppe, kontynuacja kulinarnej przygody w Niemczech 🙂 Bauerneintopf 🙂 Potrawa kuchni domowej, popularna Niemczech, jak również w Austrii.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (w połowie wieprzowina i wołowina), można wykorzystać również np. pozostałości z pieczeni, czy innych uprzednio smażonych miejsc.
- 600 g ziemniaków.
- 1 cebula.
- 1 ząbek czosnku.
- 2 łodygi selera.
- 2 papryki.
- 1/2 l bulionu mięsnego, mięsno-warzywnego lub warzywnego.
- 2 łyżki przecieru pomidorowego.
- Olej.
- Pieprz.
- Sól.
- Papryka czerwona w proszku.
- Tymianek.
- Rozmaryn.
- Majeranek.
- Kminek.
Sposób przygotowania:
Łodygi selera kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Ziemniaki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim cebulę, łodygi selera i paprykę. Dodajemy czosnek. W międzyczasie kroimy świeży tymianek, rozmaryn, majeranek i kminek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy paprykę w proszku i posiekane zioła. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki (opcjonalnie, ziemniaki można ugotować osobno i dodać do smażonej na patelni potrawy). Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrawa gotowa jest do podania. W ramach dodatków np. pieczywo, ogórki kiszone. Smacznego 🙂