Niebo i ziemia – smaki Nadrenii Północnej-Westfalii

W dalszym ciągu podróż po krainie kulinariów w Niemczech 🙂 Nadrenia Północna-Westfalia 🙂 Danie „Niebo i Ziemia” („Himmel und Äd”) 🙂 Niebo – albowiem owoce (użyjemy musu owocowego) wiszą na wysokości, na drzewie, podczas gdy ziemniaki (których również użyjemy) symbolizują ziemię. Zapraszam do gotowania 🙂

Składniki:

  1. Mus jabłkowy (opcjonalnie inny mus owocowy, konfitura itd.).
  2. Ziemniaki.
  3. Kaszanka lub wątrobianka.
  4. Cebula.

Sposób przygotowania:

Opakowanie z musem przygotowujemy do użycia. Obieramy ziemniaki i w zależności od własnych upodobań możemy je ugotować, potem lekko podsmażyć (lub ew. od razu, po pokrojeniu np. w plasterki podsmażyć). Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę (można usmażyć na rumiano, ew. skarmelizować). Dokładamy kaszankę (lub wątrobiankę, w kawałkach, plasterkach jak lubimy). Dalej smażymy. Dokładamy ziemniaki. Po usmażeniu wszystkich składników dodajemy mus (można go lekko pogrzać lub pozostawić w postaci zimnej). Potrawa gotowania jest do podania. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *