Barszcz „ukraiński” zabielany

Składniki:

  • Mięso z królika
  • Włoszczyzna
  • Mieszanka przypraw Wegeta
  • Mieszanka barcz ukraiński
  • Śmietana

Sposób przygotowania:

Opłukać mięso, wraz z przemytą i pokrojoną włoszyczyzną wrzucamy do garnka. Gotujemy. Po pojawieniu się wierzchniej zawiesiny (szumowina) w trakcie gotowania zdejmujemy ją łyżką. Doprawiamy wegetą i gotujemy aż do uzyskania wyrazistego smaku. Wywar uzupełniamy mieszanką barszcz ukraiński. Gotujemy razem. Po uzyskaniu smaku (jeżeli smak nie jest dla nas odpowiedni, możemy ewentualnie jeszcze doprawić wegetą), zabielamy śmietaną i jeszcze przez chwilę gotujemy. Można podawać z ziemniakami okraszonymi masłem. Smacznego :). Celowo nie nazywam tego barszczu ukraińskim, bo barszcz ukraiński w Polsce ma tyle wspólnego z Ukrainą co ryba grecka z Grecją :).