Labksaus – smacznego Hamburgu

Idąc kulinarnym szlakiem północnych Niemiec, pora na kuchnię kraju związkowego Hamburg. Labskaus, nazywany niekiedy „Tatarem północy. Marynarska kuchnia, także podczas sztormów, również dla szczurów lądowych. Świetne połączenie smaków. Skąd pomysł na tego typu danie na statkach? Brak świeżej żywności, organizacja jedzenia z dostępnych półproduktów (peklowana wołowina), co w połączeniu z warzywami było dobre i sycące. Rokrocznie w Wilhelmshaven odbywa się kulinarna impreza, gdzie spożywa duże ilości tej potrawy. Zapraszam do gotowania 🙂

Składniki:

  1. Peklowana wołowina.
  2. Ziemniaki.
  3. Rolmopsy.
  4. Jaja.
  5. Ogórki kiszone.
  6. Buraki.

Sposób przygotowania:

Gotujemy lub smażymy ziemniaki. Na patelni rozbijamy jaja, przygotowując jako smażone. Na talerze wykładamy peklowana wołowinę, gotowane lub usmażone ziemniaki (które kroimy w talarki), rolmopsy, ogórki kiszone, starte buraki. Po środku układamy jajo sadzone. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *