Śniadanie po kaszubsku. Prôżnica na brëtlingach

W listopadzie, w dniu moich patronów Marcina, Bartłomieja, szalałem z potrawami z Kaszub i Wielkopolski. Jako że pora śniadania, w dzisiejszym prezentacja potrawy z Kaszub – Prôżnica na brëtlingach 🙂 Jajecznica z wędzonymi szprotami 🙂 Zapraszam do kolejnej, kulinarnej przygody 🙂

Składniki:

  1. Jaja.
  2. Sól.
  3. Pieprz.
  4. Boczek, ew. słonina.
  5. Szproty wędzone.
  6. Szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jaja. Doprawiamy je solą i pieprzem. Mieszamy. Odrobinę boczku/słoniny kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię. Dorzucamy wędzone szproty. Zalewamy masą jajeczną. Mieszamy do ścięcia wedle uznania. Posypujemy uprzednio pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *