
W listopadzie, w dniu moich patronów Marcina, Bartłomieja, szalałem z potrawami z Kaszub i Wielkopolski. Jako że pora śniadania, w dzisiejszym prezentacja potrawy z Kaszub – Prôżnica na brëtlingach 🙂 Jajecznica z wędzonymi szprotami 🙂 Zapraszam do kolejnej, kulinarnej przygody 🙂
Składniki:
- Jaja.
- Sól.
- Pieprz.
- Boczek, ew. słonina.
- Szproty wędzone.
- Szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Rozbijamy jaja. Doprawiamy je solą i pieprzem. Mieszamy. Odrobinę boczku/słoniny kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię. Dorzucamy wędzone szproty. Zalewamy masą jajeczną. Mieszamy do ścięcia wedle uznania. Posypujemy uprzednio pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego! 🙂