Moje doświadczenia z kuchnią chorwacką? Konsumpcja potraw w restauracjach bałkańskich w Warszawie, samodzielne przygotowanie w domowych warunkach znanego również w Chorwacji Ćevapi/Ćevapčići 🙂 Próbowanie trunku znanego tak u nas jak i w Chorwacji – śliwowicy 🙂 Jest też marzenie do zjedzenia w samej Chorwacji – „Hobotnica ispod peke” (pieczona ośmiornica spod peki). Peka składa się z dwóch części: spodu, umieszczanego na rozgrzanym palenisku, na którym kładzie się żywność do pieczenia, oraz pokrywy, pozwalającej na równoczesne pieczenie zawartości i gotowanie we własnych sokach. W dniu dzisiejszym czas na Škampi na buzaru 🙂 Delikatna, spokojna obróbka cieplna czosnku, białego wina, pomidorów (opcjonalnie), krewetek z przyprawami 🙂 Tradycyjnie danie to podaje się z pieczywem lub z makaronem. Co ciekawe danie to jest historycznym migrantem w relacji Dalmacja (jako część Republiki Weneckiej) – Wenecja – Dalmacja (jako część Chorwacji).
Składniki:
- Oliwa (3 łyżki).
- Bułka tarta (2 łyżki).
- Czosnek (4 ząbki).
- Pomidory w puszce.
- Białe wino (200 ml).
- Krewetki (używam gotowych do rozmrożenia i poddania obróbce cieplnej)
- Sól.
- Pieprz.
- Natka pietruszki.
- Pieczywo (bagietka) lub makaron.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę (1 łyżka), dodajemy bułkę tartą. Obsmażamy na złoto, przekładamy z patelni do naczynia. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę (2 łyżki). Dodajemy uprzednio posiekany czosnek, następnie pomidory, wino, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Dodajemy krewetki. Gotujemy pod przykryciem. Siekamy pietruszkę i wraz z uprzednio zrobioną na patelni tartą bułką – dodajemy do całości potrawy. W ramach dodatków: pokrojona bagietka, lub uprzednio ugotowany makaron „al dente”. Smacznego 🙂