Hemenex – klasyka czeskiego śniadania

Moje dotychczasowe doświadczenia z kuchnią czeską? Turystyka w Czechach, wielokrotne odwiedziny restauracji czeskich w Warszawie (Česnečka, Hladinka, Plněné bramborové knedlíky se zelím, Hovězí guláš, Bramborák, Plzenska Bulharka). Nie sposób nie wspomnieć o relikcie mojego dzieciństwa z czasów PRL – Lentilky 🙂 Z początku tylko za szybą sklepu w hotelu „Praha” niedaleko naszej szkoły podstawowej w Warszawie, w późniejszym okresie już w możliwości konsumpcji 🙂 W obecnej prezentacji Hemenex – klasyka czeskiego śniadania. Połączenie dwóch wyrazów Ham and Eggs 🙂

Składniki:

  1. Smalec.
  2. Szynka (cienkie plastry).
  3. Jaja.
  4. Chleb.
  5. Pieprz.
  6. Sól
  7. Czeskie piwo.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz, kładziemy plastry szynki. Obrabiamy na małym ogniu (tak aby szynka była ciepła). Na ciepłą już szynkę wbijamy jaja. Doprawiamy w miarę uznania solą i pieprzem. W między czasie kroimy chleb w cienkie kromki. Po zrobieniu jaj sadzonych na szynce, potrawę wykładamy na talerz. Obok dodajemy pieczywo i zimne czeskie piwo. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *