Bauerneintopf – kuchnia niemiecka w jednym garnku

Po Kartoffelsuppe, kontynuacja kulinarnej przygody w Niemczech 🙂 Bauerneintopf 🙂 Potrawa kuchni domowej, popularna Niemczech, jak również w Austrii.

Składniki:

  1. 1/2 kg mięsa mielonego (w połowie wieprzowina i wołowina), można wykorzystać również np. pozostałości z pieczeni, czy innych uprzednio smażonych miejsc.
  2. 600 g ziemniaków.
  3. 1 cebula.
  4. 1 ząbek czosnku.
  5. 2 łodygi selera.
  6. 2 papryki.
  7. 1/2 l bulionu mięsnego, mięsno-warzywnego lub warzywnego.
  8. 2 łyżki przecieru pomidorowego.
  9. Olej.
  10. Pieprz.
  11. Sól.
  12. Papryka czerwona w proszku.
  13. Tymianek.
  14. Rozmaryn.
  15. Majeranek.
  16. Kminek.

Sposób przygotowania:

Łodygi selera kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Ziemniaki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim cebulę, łodygi selera i paprykę. Dodajemy czosnek. W międzyczasie kroimy świeży tymianek, rozmaryn, majeranek i kminek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy paprykę w proszku i posiekane zioła. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki (opcjonalnie, ziemniaki można ugotować osobno i dodać do smażonej na patelni potrawy). Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrawa gotowa jest do podania. W ramach dodatków np. pieczywo, ogórki kiszone. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *