Po potrawach: „Poteto sarada” i „Nikujaga”, kolejna pyszna potrawa z kuchni japońskiej – „Shōgayaki”. Wyrażenie „Shōga” (生姜) po japońsku oznacza „imbir”, natomiast „yaki” (焼き) – „smażyć”. Jedno z najpopularniejszych (po Tonkatsu) dań domowej kuchni w Japonii. Cała sztuka, tego jakże prostego i smacznego dania polega sformułowaniu sosu z dodatkiem imbiru, w którym marynujemy mięso (wieprzowe, ewentualnie drób, czy wołowina), a następnie poddaniu tegoż mięsa obróbce cieplnej w formie smażenia.
Danie zapoczątkowane zostało w Tokio, w japońskiej kuchni domowej w latach 20-tych XX wieku. Imbir pierwotnie miał za zadanie neutralizować silny zapach mięsa. Z czasem, w miarę wzrostu popularności, zaczęto przygotowywać je również w tokijskich restauracjach, by zyskać popularność w obszarze całej Japonii.
Składniki:
Wieprzowina w plastrach
Cebula
Imbir
Czosnek – ząbek
Sos sojowy
Mirin
Sake
Miód
Kapusta
Ryż
Sposób przygotowania:
1. Obrać Imbir, czosnek i cebulę
2. Ścieramy je na tarce I do miseczki
3. Dodajemy dwie duże łyżki sosu sojowego
4. Dodajemy 1 łyżkę mirinu i 1 łyżkę sake
5. Dodajemy 1 łyżkę miodu
6. Mieszamy sos
7. Mięso marynujemy w sosie 15 minut
8. Kapustę siekamy i zanurzamy na 10 minut w wodzie
9 Gotujemy ryż.
7. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię cienkie plastry wieprzowiny – smażymy
8. Po uzyskaniu ładnego koloru mięsa – dodajemy sos. Smażymy dłużej.
9. Wykładamy – podajemy z ryżem, poszatkowaną kapustą, pomidorkami.
Smacznego 🙂