Yu xiang rou si – kurczak z grzybami mun

Ponowny powrót do Azji, kuchni Chin. Klasyka – kurczak z grzybami mun 🙂

Składniki:

  1. Pierś z kurczaka.
  2. Grzyby mun.
  3. Marchew.
  4. Papryka zielona.
  5. Por
  6. Czosnek (1-2 ząbki)
  7. 1 jajko.
  8. 1 kieliszek piwa.
  9. Pieprz.
  10. Sól.
  11. Vegeta.
  12. Sos sojowy jasny.
  13. Mąka ziemniaczana.
  14. Olej.
  15. Ocet ryżowy.
  16. Cukier.

Sposób przygotowania:

Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie paski. Marchew – na cienkie paseczki. Do pokrojonego kurczaka dodajemy: białko z rozbitego jajka, 1 kieliszek piwa, odrobinę pieprzu, soli, 1 łyżkę sosu sojowego jasnego. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ponownie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę oleju. Odstawić do lodówki na 15 minut, ew. dłużej. Paprykę i grzyby mun kroimy na cienkie paski. Do miseczki wlewamy pół objętości wody. Do niej dodajemy łyżkę octu ryżowego, 3 sosu sojowego jasnego, pół łyżeczki vegety, odrobinę soli, 2 łyżeczki cukru. pół łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy pierś z kurczaka. Po dłuższej obróbce cieplnej (tak aby widocznym było, że mięso nie jest już surowe), przekładamy do naczynia. Drobno kroimy pora, siekamy czosnek, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Dodajemy paprykę, grzyby mun, marchew. Smażymy 2 minuty, dodajemy kurczaka. Wlewamy uprzednio przygotowany sos, na bazie wody i pozostałych składników. Smażymy jeszcze chwilę. Wykładamy na talerz. Podajemy z ryżem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *