Smaki Badenii-Wirtembergii – podudzia z kurczaka w sosie śmietanowym

W dzisiejszej, kulinarnej przygodzie, kuchnia niemiecka, kuchnia Badenii-Wirtembergii – podudzia z kurczaka w sosie śmietanowym 🙂 Proste, smaczne danie, do którego przygotowania zapraszam 🙂

Składniki:

  1. 5-7 sztuk podudzia z kurczaka.
  2. Pół cebuli.
  3. 3 ząbki czosnku.
  4. 200 gram śmietanki kremówki.
  5. Sól.
  6. Pieprz.
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki.
  8. 1 łyżeczka oregano.
  9. Natka pietruszki, opcjonalnie koperek lub szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy olej na patelni. Obsmażamy podudzia z kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie bardzo drobno pokrojony czosnek. Podlewamy całość śmietanką kremówką. Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, oregano. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie posypujemy na koniec posiekaną zielenią. Potrawa gotowa jest do podania. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *