Na przestrzeni doświadczeń kulinarnych wiele już było past, sosów rodem z Włoch, zrealizowanych samodzielnie, jedzonych w restauracjach. Czasami stwierdzamy „Proste, nieskomplikowane rzeczy są najsmaczniejsze” 🙂 I sprawdza się to w przypadku Aglio e olio z krewetkami, prostego w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smacznego dania kuchni włoskiej.
Składniki:
- Makaron spaghetti.
- Krewetki (świeże – obrane o oczyszczone, opcjonalnie mrożone).
- 4 ząbki czosnku.
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki.
- Oliwa z oliwek
- Sól.
- Pieprz.
- Natka pietruszki.
- Ser parmezan lub pecorino.
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron (zgodnie z opisem na opakowaniu) do uzyskania twardości „al dente”. Przy odcedzeniu zostawiamy nieco wody z gotowania (tzw. santa aqua). Na patelni lub w dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i płatki papryki. Poddajemy całość obróbce cieplnej przez około 1-2 minuty. Następnie na patelnię dodajemy krewetki, obsmażamy wszystko 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną wody pozostałej z ugotowania makaronu. Dodajemy makaron, delikatnie mieszamy. Wykładamy danie do podania. Posypujemy natką pietruszki i startym serem. Smacznego 🙂