Sake teriyaki – (nie)zwykły łosoś po japońsku

Kuchnia japońska po raz kolejny w moim wykonaniu 🙂 Sake teriyaki 🙂 Sake czyli łosoś 🙂 (jap., w innej intonacji wyrażenie sake dotyczy alkoholu). Teriyaki? Sos? 🙂 Słowo „teri” oznacza „połysk”, podczas gdy słowo „yaki”, oznacza „grillowanie” lub „opiekanie” (dwa sposoby gotowania tej potrawy w marynacie tare). Łosoś skąpany na końcu w sosie teriyaki ma piękny połysk 🙂 Teriyaki jest również techniką kulinarną polegająca na systematycznym polewaniu mięsa, ryby sosem w trakcie smażenia 🙂 Po moim gotowaniu potraw kuchni japońskiej („Nikujaga”, „Poteto sarada”, „Shōgayaki”, „Toriniku”, „Tonkatsu”, „Miso”, Sukuranburueggu”, „Washoku”, „Naporitan”, „Yakisoba”), jedzeniu w japońskich restauracjach w Warszawie, kolejne, ciekawe doświadczenie 🙂 Zapraszam do gotowania 🙂

Składniki:

  1. Łosoś.
  2. Ryż
  3. Na sos: sos sojowy (60 ml), mirin (2 łyżki), sake (2 łyżki), cukier trzcinowy (1,5 łyżki), po szczypcie czosnku granulowanego i mielonego imbiru (lub po pół łyżeczki drobno startego świeżego czosnku i świeżego korzenia imbiru).
  4. Warzywa i owoce surowe do dekoracji i przegryzienia (np. ogórek, cytryna, pietruszka).

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. W międzyczasie gotujemy ryż. Składniki sosu mieszamy do rozpuszczenia się cukru, w razie potrzeby możemy delikatnie podgrzać. Na patelnię wrzucamy łososia. Smażymy z obydwu stron, polewając sosem. Gdy smak jest odpowiedni, potrawa gotowa jest do podania. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *