
Kontynuując podróż po smakach Azji Wschodniej, w dniu dzisiejszym zapraszam na przygodę z potrawą kuchni mongolskiej o nazwie Cujvan (z języka mandaryńskiego, 炒餅 / 炒饼, chǎobǐng). Obróbka cieplna wołowiny na dużym ogniu na kazanie (kazan , o tak – kazan
) z warzywami, przyprawami, z końcowym dodatkiem makaronu.
Składniki:
- Wołowina.
- Papryka czerwona (2 sztuki).
- Cebula (2 sztuki).
- Marchew (2 sztuki).
- Szczypiorek.
- Czosnek.
- Sos sojowy.
- Pieprz.
- Kurkuma.
- Tymianek.
- Sól.
- Tłuszcz do smażenia.
- Makaron (szeroki, w stylu tagliatelle, pappardelle).
Sposób przygotowania:
Do kazana (kociołek żeliwny służący do przygotowania potraw na Wschodzie, może być wok, głęboka patelnia) nalewamy olej. Wrzucamy uprzednio pokrojoną na małe kawałki wołowinę. Smażymy do zrumienienia. Cebulę, marchew kroimy w drobne paski. Dodajemy do mięsa. Smażymy razem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i posiekany czosnek. Do potrawy dodajemy kurkumę, tymianek, sól, pieprz. W dalszej kolejności odrobinę sosu sojowego. Zalewamy danie w kazanie wodą (100 ml). Przykrywamy i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowy, wrzucamy do dania na patelnię. Przykrywamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Potrawa gotowa jest do podania. Smacznego 🙂
Tymianek
Sól
Olej roślinny
Яйцо 2шт
Вода
Мука 1кг