Cujvan – mongolski smak z kazana

Kontynuując podróż po smakach Azji Wschodniej, w dniu dzisiejszym zapraszam na przygodę z potrawą kuchni mongolskiej o nazwie Cujvan (z języka mandaryńskiego, 炒餅 / 炒饼, chǎobǐng). Obróbka cieplna wołowiny na dużym ogniu na kazanie (kazan 🙂 , o tak – kazan 🙂 ) z warzywami, przyprawami, z końcowym dodatkiem makaronu.

Składniki:

  1. Wołowina.
  2. Papryka czerwona (2 sztuki).
  3. Cebula (2 sztuki).
  4. Marchew (2 sztuki).
  5. Szczypiorek.
  6. Czosnek.
  7. Sos sojowy.
  8. Pieprz.
  9. Kurkuma.
  10. Tymianek.
  11. Sól.
  12. Tłuszcz do smażenia.
  13. Makaron (szeroki, w stylu tagliatelle, pappardelle).

Sposób przygotowania:

Do kazana (kociołek żeliwny służący do przygotowania potraw na Wschodzie, może być wok, głęboka patelnia) nalewamy olej. Wrzucamy uprzednio pokrojoną na małe kawałki wołowinę. Smażymy do zrumienienia. Cebulę, marchew kroimy w drobne paski. Dodajemy do mięsa. Smażymy razem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i posiekany czosnek. Do potrawy dodajemy kurkumę, tymianek, sól, pieprz. W dalszej kolejności odrobinę sosu sojowego. Zalewamy danie w kazanie wodą (100 ml). Przykrywamy i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowy, wrzucamy do dania na patelnię. Przykrywamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Potrawa gotowa jest do podania. Smacznego 🙂

Tymianek

Sól

Olej roślinny

Яйцо 2шт

Вода

Мука 1кг

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *