W kolejnej podróży po kulinariach Niemiec zabieram was do kraju związkowego Szlezwik-Holsztyn 🙂 Gruszki, fasola i bekon na ciepło 🙂 Danie popularne również w Dolnej Saksonii, Meklemburgii-Pomorzu Przednim i Hamburgu. Prosta, regionalna klasyka Północnych Niemiec z zaskakującym finałem, gdzie słodkie kontrastuje ze słonym, mięso z owocem i warzywem. W Szlezwiku-Holsztynie potrawa nazywana jest również „Broken sööt” („złamana słodycz”) i faktycznie połączenie smaków tych trzech produktów daje fajny efekt dla podniebienia.
Składniki:
- Gruszki.
- Zielona fasolka.
- Bekon.
Sposób przygotowania:
Kroimy bekon na cienkie plastry. Przygotowujemy fasolkę do gotowania (jeżeli jest mrożona – uprzednio rozmrażamy ją. Gruszki myjemy i przekrawamy na pół. Na rozgrzaną odrobinę tłuszczu na patelni wykładamy plastry bekonu. Smażymy z obydwu stron do zrumienienia. W międzyczasie gotujemy zieloną fasolkę. Do bekonu dodajemy połówki gruszek by je lekko podsmażyć. Na talerz wykładamy bekon, fasolkę i gruszki. Smacznego 🙂