Szlezwik-Holsztyn na ciepło – gruszka, fasola i bekon

W kolejnej podróży po kulinariach Niemiec zabieram was do kraju związkowego Szlezwik-Holsztyn 🙂 Gruszki, fasola i bekon na ciepło 🙂 Danie popularne również w Dolnej Saksonii, Meklemburgii-Pomorzu Przednim i Hamburgu. Prosta, regionalna klasyka Północnych Niemiec z zaskakującym finałem, gdzie słodkie kontrastuje ze słonym, mięso z owocem i warzywem. W Szlezwiku-Holsztynie potrawa nazywana jest również „Broken sööt” („złamana słodycz”) i faktycznie połączenie smaków tych trzech produktów daje fajny efekt dla podniebienia.

Składniki:

  1. Gruszki.
  2. Zielona fasolka.
  3. Bekon.

Sposób przygotowania:

Kroimy bekon na cienkie plastry. Przygotowujemy fasolkę do gotowania (jeżeli jest mrożona – uprzednio rozmrażamy ją. Gruszki myjemy i przekrawamy na pół. Na rozgrzaną odrobinę tłuszczu na patelni wykładamy plastry bekonu. Smażymy z obydwu stron do zrumienienia. W międzyczasie gotujemy zieloną fasolkę. Do bekonu dodajemy połówki gruszek by je lekko podsmażyć. Na talerz wykładamy bekon, fasolkę i gruszki. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *