Składniki (wersja bez króliczego mięsa i wątróbek):
- Filety z mięsa kurczaka
- Pomidory
- Biała fasola
- Fasolka szparagowa
- Szafran
- Słodka papryka
- Bulion
- Rozmaryn
- Ryż
- Oliwa
Sposób przygotowania:
Ścieram pomidory na tarce. Pozostawiam na moment. Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam uprzednio pokrojone w kostkę kurczaka. Obsmażam na złoto. Dodaję fasolkę szparagową, białą fasolę (uprzednio namoczoną przez noc), ponadto pomidory starte na tarce. Na patelni robimy miejsce – wrzucamy szafran (ew. w zastępstwie kurkumę). Po chwili dodajemy słodką paprykę. Całość zalewamy bulionem (najlepiej naturalnym wywarem, bulion z kostki zawiera glutaminian sodu). Wrzucamy rozmaryn. Następnie ryż. Ryż powinien być w całość przykryty bulionem, tak aby się ugotował. W przypadku ew. przypalania się potrawy – dolewam nieco bulionu. Gdy ryż i całość potrawy wchłonie większość wywaru, odstawiamy na 10 minut, przygrywamy celem przegryzienia się smaków. Podajemy na patelni – z ćwiartkami cytryny. Smacznego :).