Mimoza – kwiat kulinariów Ukrainy

Czas świąteczny, to również przygotowywanie potraw. I tych tradycyjnych i tych nowych, w ramach inwencji twórczej, celem zaskoczenia konsumujących 🙂 Z kuchni ukraińskiej dotychczas przygotowywałem sałatki: 1) z kurczakiem i winogronami (według przepisu mojej ukochanej bratowej z Ukrainy), 2) z ogórków, rzodkiewek i pomidorów, 3) vinehret – ostatnie dwie rodem z Kachówki. W dniu dzisiejszym sałatka Mimoza z Ukrainy – na święta i nie tylko 🙂 Nazwa od podobieństwa do kwiatów mimozy (gotową sałatkę posypuje się kawałkami żółtek jaj). Zapraszam do kolejnej, kulinarnej przygody 🙂

Składniki:

  1. Cebula
  2. Ryba w oleju – np. tuńczyk.
  3. Majonez.
  4. Ziemniaki.
  5. Marchew.
  6. Jaja.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroimy – rozkładamy w szerokim i głębokim naczyniu jako pierwszą warstwę. Rozdrabniamy tuńczyka – układamy drugą warstwę. Smarujemy warstwą majonezu. Gotujemy ziemniaki, ścieramy je i układamy jako kolejną warstwę. Dodajemy warstwę majonezu. Lekko solimy. Gotujemy marchew. Ścieramy na tarce i dodajemy jako warstwę. Następnie układamy kolejną warstwę majonezu. Jaja gotujemy na twardo. Oddzielamy białko od żółtka. Ścieramy białko – układamy jako warstwę. Kolejna warstwa majonezu. Ścieramy żółtko. Posypujemy na wierzchu. Potrawa gotowa jest do podania. Jest wiele wariantów tej sałatki – można dodawać też starty ser, gotowany ryż, ser topiony, zamiast tuńczyka – łosoś, sardynka. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *