Chapli kabab, czyli kuchnia Pasztunów w Afganistanie

Chapli kabab. Pierwsze skojarzenie? Kebab 🙂 I słusznie. Kebab jest rozpowszechniony na świecie w bardzo wielu państwach. Także w Afganistanie, bo tam was dzisiaj, w ramach podróży kulinarnej zabieram 🙂 Chapli kabab należący do kuchni afgańskiej, pochodzi z Peszawaru w Pakistanie. To kuchnia Pasztunów (główna grupa etniczna zarówno w Afganistanie, jak i w Pakistanie), wpływy kuchni Mongołów z dawnych czasów.

Składniki:

  1. Mielona wołowina.
  2. Cebula
  3. Pomidory
  4. Nać pietruszki
  5. Chili
  6. Kolendra
  7. Sól
  8. Pieprz
  9. Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Mięso wyrobić w połączeniu z ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawić (najlepiej, na całą noc, ale można również na 30 minut, kilka godzin). Z mięsa wyrobić cienkie, płaskie kotleciki. Obsmażamy do zrumienienia i dobrego smaku mięsa. Podajemy m.in. z posiekanymi pomidorami, cebulą, natką pietruszki, pieczywem naan. W ramach innych dodatków m.in. sos chutney, jogurt, pikle, orzechy. Danie znane jako przystawka, danie główne (np. z ryżem w ramach kabuli pulao), fast food (zawijane w pieczywo). Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *