Kurczak, Anglia, średniowiecze

Jako miłośnik tradycji, dawnych czasów często sięgam po publikację „Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw” Stanisława Czernieckiego pierwszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku. Tym razem dawna kuchnia średniowiecznej Anglii. Kurczak w sosie własnym, według przepisu z 1381 roku, z książki „Liber Cure Cocorum” To angielska książka kucharska pochodząca z około 1430 roku, z hrabstwa Lancashire. Natarcie mięsa solą, pieprzem, szybka obróbka cieplna, duszenie podlane piwem Ale, z drogim szafranem nabytym od kupców ze szlaku handlowego 🙂 Zapraszam do gotowania 🙂

Składniki:

  1. Pierś z kurczaka.
  2. Chleb (tarty).
  3. Masło.
  4. Sól.
  5. Pieprz.
  6. Szafran.
  7. Jaja.
  8. Piwo typu Ale (piwo górnej fermentacji przygotowywane z udziałem drożdży).

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy. W części piwa rozpuszczamy szczyptę szafranu. Resztą piwa podlewamy potrawę na patelni. Dodajemy odrobinę tartego chleba celem zagęszczenia struktury potrawy. Następnie uprzednio rozpuszczony w Ale szafran. Mieszamy. Po obraniu jaj oddzielamy żółtko od białka. Białko kroimy w drobną kostkę. Możemy posypać nim potrawę w trakcie gotowania na patelni, lub po jej wyłożeniu do podania. Po podaniu na środku potrawy układamy żółtko jaja. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *