Nasi Padang – ryż z kurczakiem po indonezyjsku

Nigdy, dotychczas nie przygotowywałem dań z kuchni indonezyjskiej. Ciekawość świata, smaków poszerza jednak horyzonty na mapie kulinariów 🙂 W dniu dzisiejszym Nasi Padang, czyli aromatyzowany ryż z kurczakiem 🙂 Ryż aromatyzowany („Nasi”) gałką muszkatołową i pieprzem. Mięso kurczaka gotowane m.in. w trawie cytrynowej i liściach limonki kaffir, z dodatkiem galangalu 🙂 W uzupełnieniu szalotka, a dla podkreślenia smaku w ramach dodatków sambal 🙂 W mieście Padang kurczak jest jednym z wielu dodatków do ryżu (warianty mięsne, rybne, wegetariańskie tej potrawy). Zaliczają się do nich również klasyki jak Rendang (duszona wołowina) czy różnego rodzaju Gulai (curry kokosowe).

Składniki:

  1. Ryż
  2. Szalotki (8 sztuk).
  3. Gałka muszkatołowa (duża szczypta).
  4. Czarny pieprz (mielony, 1/2 łyżeczka).
  5. Olej (4 łyżki).
  6. Mięso z kurczaka (pierś).
  7. Trawa cytrynowa (łodygi).
  8. Galangal (ew. imbir).
  9. Limonka kaffir (liście).
  10. Czosnek (2 ząbki).
  11. Sól.
  12. Pieprz.
  13. Sambal.

    Sposób przygotowania: Siekamy szalotki, kurczaka kroimy w paski, łodygi cytrynowe kroimy w kawałki. Gotujemy ryż z dodatkiem gałki muszkatołowej oraz pieprzu. W międzyczasie szykujemy kurczaka: gotujemy ok. 300 ml wody z dodatkiem trawy cytrynowej, galangalu, liści limonki, czosnku (uprzednio obranego) oraz odrobiny soli. Kiedy woda zawrze dodajemy kurczaka po kawałku, tak aby  woda nie przestawała się gotować. Gotujemy ok. 10-15 minut, celem redukcji płynu. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na nim szalotki. Ryż wykładamy do misek, na wierzch kładziemy kurczaka oraz szalotki. Potrawa gotowa do spożycia. W ramach dodatków, np. sambal. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *