Yakisoba – smażony makaron po japońsku

Są chwile, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, z potrzebą realizacji dania „na szybko”. Dobrą propozycją w tym zakresie jest Yakisoba (jap. 焼きそば), czyli smażony makaron po japońsku 🙂 Szybka obróbka mięsa na woku, warzywa, makaron japoński do yakisoby i kolejny rewelacyjny sos na bazie m.in. sosów sojowego, ostrygowego, mirinu 🙂 W ramach dodatków marynowany imbir 🙂 Zapraszam do gotowania 🙂

Składniki:

  1. Makaron yakisoba (świeży lub instant).
  2. Kapusta.
  3. Marchew.
  4. Cebula.
  5. Kiełki fasoli.
  6. Papryka.
  7. Mięso wieprzowe (ew. jeżeli ktoś preferuje bez mięsa, można użyć tofu).
  8. Do przygotowania sosu: 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki Mirinu, 1 łyżka ketchupu, 1 płaska łyżka cukru.
  9. Sól.
  10. Pieprz.
  11. Chili (opcjonalnie).
  12. Imbir (świeży lub marynowany)
  13. Tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki do sosu, odstawiamy. Gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), odcedzamy, odstawiamy. Mięso kroimy w drobną kostkę. Na woku (ew. patelni) rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wrzucamy mięso, obsmażamy do zrumienienia. Drobno kroimy warzywa, dodajemy do mięsa, smażymy do miękkości. Dodajemy makaron, sos, doprawiamy, mieszamy. Podgrzewamy przez chwilę. Danie gotowe jest do podania. Yakisobę możemy posypać startym imbirem lub podać marynowany w osobnym naczyniu wedle preferencji. W ramach dodatków możliwe wodorosty, płatki ryby bonito, jak również majonez w stylu japońskim. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *