Chłodnik

Chłodnik

Składniki: młode buraki, barszcz czerwony, kiszone i zielone ogórki, zsiadłe mleko, gęsta śmietana, pieczone mięso, czosnek, koper, szczypiorek, jaja na twardo, przyprawy. Wedle uznanych proporcji. 

Sposób przygotowania: buraki obrane gotuję, gdy miękkie, wyjmuję, ścieram na tarce i wrzucam do garnka, dodaję botwinkę, dolewam barszcz czerwony, zrumieniony na patelni czosnek w plasterkach, pieczone mięso, soli, pieprzu, majeranku wedle uznania. Gdy smak odpowiedni – studzę barszcz Dorzucam starte na tarce ogórki kwaszone, zielone, pokrojony koper, szczypiorek, pietruszkę, czekam do całkowitego ostudzenia. Zabielam śmietaną, zsiadłym mlekiem. Barszcz gęsty, o ciemno różowej barwie, pachnie ziołami. Ostudzony wstawiam na noc do lodówki, do podania dnia następnego. Podaję w wazie, z półmiskiem z jajami na twardo. Smacznego :).