Blog

Niebo i ziemia – smaki Nadrenii Północnej-Westfalii

W dalszym ciągu podróż po krainie kulinariów w Niemczech 🙂 Nadrenia Północna-Westfalia 🙂 Danie „Niebo i Ziemia” („Himmel und Äd”) 🙂 Niebo – albowiem owoce (użyjemy musu owocowego) wiszą na wysokości, na drzewie, podczas gdy ziemniaki (których również użyjemy) symbolizują ziemię. Zapraszam do gotowania 🙂

Składniki:

  1. Mus jabłkowy (opcjonalnie inny mus owocowy, konfitura itd.).
  2. Ziemniaki.
  3. Kaszanka lub wątrobianka.
  4. Cebula.

Sposób przygotowania:

Opakowanie z musem przygotowujemy do użycia. Obieramy ziemniaki i w zależności od własnych upodobań możemy je ugotować, potem lekko podsmażyć (lub ew. od razu, po pokrojeniu np. w plasterki podsmażyć). Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę (można usmażyć na rumiano, ew. skarmelizować). Dokładamy kaszankę (lub wątrobiankę, w kawałkach, plasterkach jak lubimy). Dalej smażymy. Dokładamy ziemniaki. Po usmażeniu wszystkich składników dodajemy mus (można go lekko pogrzać lub pozostawić w postaci zimnej). Potrawa gotowania jest do podania. Smacznego 🙂

Bauerneintopf – kuchnia niemiecka w jednym garnku

Po Kartoffelsuppe, kontynuacja kulinarnej przygody w Niemczech 🙂 Bauerneintopf 🙂 Potrawa kuchni domowej, popularna Niemczech, jak również w Austrii.

Składniki:

  1. 1/2 kg mięsa mielonego (w połowie wieprzowina i wołowina), można wykorzystać również np. pozostałości z pieczeni, czy innych uprzednio smażonych miejsc.
  2. 600 g ziemniaków.
  3. 1 cebula.
  4. 1 ząbek czosnku.
  5. 2 łodygi selera.
  6. 2 papryki.
  7. 1/2 l bulionu mięsnego, mięsno-warzywnego lub warzywnego.
  8. 2 łyżki przecieru pomidorowego.
  9. Olej.
  10. Pieprz.
  11. Sól.
  12. Papryka czerwona w proszku.
  13. Tymianek.
  14. Rozmaryn.
  15. Majeranek.
  16. Kminek.

Sposób przygotowania:

Łodygi selera kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Ziemniaki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim cebulę, łodygi selera i paprykę. Dodajemy czosnek. W międzyczasie kroimy świeży tymianek, rozmaryn, majeranek i kminek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy paprykę w proszku i posiekane zioła. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki (opcjonalnie, ziemniaki można ugotować osobno i dodać do smażonej na patelni potrawy). Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrawa gotowa jest do podania. W ramach dodatków np. pieczywo, ogórki kiszone. Smacznego 🙂

Kartoffelsuppe – Bawaria ziemniakiem stoi

Kontynuacja kulinarnej przygody z kuchnią niemiecką 🙂 Po kuchni Badenii-Wirtembergii (Hähnchenkeulen in Sahnesauce), coś jakże bliskiego także naszej polskiej kuchni – Kartoffelsuppe z Bawarii 🙂 Zupa ziemniaczana, kartoflanka 🙂 Zapraszam do kuchni 🙂

Składniki:

  1. Ziemniaki.
  2. Wędzona szynka (opcjonalnie boczek).
  3. Por.
  4. Marchew.
  5. Seler.
  6. Bulion.
  7. Woda.
  8. Suszone prawdziwki.
  9. Śmietana (10-12%).
  10. Majeranek.
  11. Sól.
  12. Pieprz.
  13. Rzeżucha, bądź inna zielenina po posypania zupy w fazie końcowej.

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego. Do garnka wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę wędzoną szynkę. Dorzucamy pokrojonego w paski pora. Mieszamy i gotujemy do zeszklenia pora. Następnie pokrojone w kostkę: marchewkę, selera i ziemniaki (mogą być z wodą, do której je włożyliśmy po umyciu). Dodajemy odrobinę pokruszonych, suszonych prawdziwków. Zalewamy bulionem. Uzupełniamy zimną wodą do przykrycia całości. Przykrywamy na ok. 15-20 minut od momentu zagotowania. Po upływie wspomnianego czasu dosypujemy kilka garści majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia ze śmietaną 10-12% wlewamy odrobinę zupy, mieszamy i całość z powrotem wlewamy do garnka. Wykładamy na talerz. Posypujemy posiekaną rzeżuchą lub inną zieleniną. Smacznego 🙂

Smaki Badenii-Wirtembergii – podudzia z kurczaka w sosie śmietanowym

W dzisiejszej, kulinarnej przygodzie, kuchnia niemiecka, kuchnia Badenii-Wirtembergii – podudzia z kurczaka w sosie śmietanowym 🙂 Proste, smaczne danie, do którego przygotowania zapraszam 🙂

Składniki:

  1. 5-7 sztuk podudzia z kurczaka.
  2. Pół cebuli.
  3. 3 ząbki czosnku.
  4. 200 gram śmietanki kremówki.
  5. Sól.
  6. Pieprz.
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki.
  8. 1 łyżeczka oregano.
  9. Natka pietruszki, opcjonalnie koperek lub szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy olej na patelni. Obsmażamy podudzia z kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie bardzo drobno pokrojony czosnek. Podlewamy całość śmietanką kremówką. Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, oregano. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie posypujemy na koniec posiekaną zielenią. Potrawa gotowa jest do podania. Smacznego 🙂

Aglio e olio z krewetkami – klasyczny smak Italii

Na przestrzeni doświadczeń kulinarnych wiele już było past, sosów rodem z Włoch, zrealizowanych samodzielnie, jedzonych w restauracjach. Czasami stwierdzamy „Proste, nieskomplikowane rzeczy są najsmaczniejsze” 🙂 I sprawdza się to w przypadku Aglio e olio z krewetkami, prostego w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smacznego dania kuchni włoskiej.

Składniki:

  1. Makaron spaghetti.
  2. Krewetki (świeże – obrane o oczyszczone, opcjonalnie mrożone).
  3. 4 ząbki czosnku.
  4. 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki.
  5. Oliwa z oliwek
  6. Sól.
  7. Pieprz.
  8. Natka pietruszki.
  9. Ser parmezan lub pecorino.

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron (zgodnie z opisem na opakowaniu) do uzyskania twardości „al dente”. Przy odcedzeniu zostawiamy nieco wody z gotowania (tzw. santa aqua). Na patelni lub w dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i płatki papryki. Poddajemy całość obróbce cieplnej przez około 1-2 minuty. Następnie na patelnię dodajemy krewetki, obsmażamy wszystko 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną wody pozostałej z ugotowania makaronu. Dodajemy makaron, delikatnie mieszamy. Wykładamy danie do podania. Posypujemy natką pietruszki i startym serem. Smacznego 🙂

Chapli kabab, czyli kuchnia Pasztunów w Afganistanie

Chapli kabab. Pierwsze skojarzenie? Kebab 🙂 I słusznie. Kebab jest rozpowszechniony na świecie w bardzo wielu państwach. Także w Afganistanie, bo tam was dzisiaj, w ramach podróży kulinarnej zabieram 🙂 Chapli kabab należący do kuchni afgańskiej, pochodzi z Peszawaru w Pakistanie. To kuchnia Pasztunów (główna grupa etniczna zarówno w Afganistanie, jak i w Pakistanie), wpływy kuchni Mongołów z dawnych czasów.

Składniki:

  1. Mielona wołowina.
  2. Cebula
  3. Pomidory
  4. Nać pietruszki
  5. Chili
  6. Kolendra
  7. Sól
  8. Pieprz
  9. Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Mięso wyrobić w połączeniu z ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawić (najlepiej, na całą noc, ale można również na 30 minut, kilka godzin). Z mięsa wyrobić cienkie, płaskie kotleciki. Obsmażamy do zrumienienia i dobrego smaku mięsa. Podajemy m.in. z posiekanymi pomidorami, cebulą, natką pietruszki, pieczywem naan. W ramach innych dodatków m.in. sos chutney, jogurt, pikle, orzechy. Danie znane jako przystawka, danie główne (np. z ryżem w ramach kabuli pulao), fast food (zawijane w pieczywo). Smacznego 🙂

Shakarap – dobry smak Kazachstanu

Shakarap to sałatka z Kazachastanu, przygotowywana ze świeżych, prostych składników, którą jak najbardziej można spożywać na co dzień. Danie Azji środkowej, popularne również w Uzbekistanie, Kirgistanie i Tadżykistanie.

Składniki:

  1. Pomidory
  2. Cebula
  3. Koperek lub kolendra
  4. Pieprz
  5. Sól

Sposób przygotowania:

Pomidory i cebulę kroimy w bardzo niewielkie kawałki. Wrzucamy do naczynia. Mieszamy. Dodajemy posiekaną koperek lub kolendrę. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 min celem przegryzienia smaków. Wariantowym dodatkiem mogą być również posiekane ogórki. Sałatkę podajemy z pilawem. Smacznego 🙂

Çoban salati – pasterski smak Azerbejdżanu

Z kuchnią azerską zarówno w wydaniu wizyt w lokalach gastronomicznych, jak i realizacji własnej nie miałem uprzednio do czynienia. Z Kaukazu początki z adżyką, kuchnią gruzińską, ormiańską (armeńską), dagestańską. A zatem, widząc góry, pasterzy, czas na Çoban salati 🙂 Çoban w języku azerskim oznacza pasterza. Sałatki pasterskie znam z kuchni Pakistanu i przede wszystkim z Dagestanu. Składniki z tego co rośnie w przydomowym ogrodzie, bądź jest produkowane w drodze przetwórstwa w domu (kaukaski ser).

Składniki:

  1. Pomidory
  2. Ogórki
  3. Papryka
  4. Cebula
  5. Kaukaski ser
  6. Oliwa
  7. Sól
  8. Natka pietruszki
  9. Oliwki
  10. Sumak

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Wraz z rozdrobnionym serem wrzucamy do naczynia. Dodajemy oliwki. Siekamy natkę pietruszki, również dodając do całości potrawy. Doprawiamy solą, sumakiem. Polewamy odrobiną oliwy, delikatnie mieszamy. Wykładamy do podania. Smacznego 🙂

Kuyteav Phnom Penh – Kambodża przez cały dzień

Moje pierwsze doświadczenia z kuchnią kambodżańską? Lokal „Bayon” 🙂 Char Kreang i Kuyteav 🙂 Ta ostatnia z wymienionych potraw zainspirowała mnie do przygotowania we własnym zakresie Kuyteav w stylu Phnom Penh 🙂

Kuyteav Phnom PenhDanie to kuchni chińskiej Kambodży. Pod względem etymologicznym wyrażenie kuyteav pochodzi z języka chińskiego i oznacza: cięty makaron z mąki ryżowej długoziarnistej, jak również w drugim znaczeniu – zupa z makaronem ryżowym, mielonym mięsem i różnymi dodatkami. Poza Kambodżą danie to spopularyzowali chińscy imigranci w Wietnamie, Malezji, Singapurze i Tajlandii. Potrawę w Azji Południowo-Wschodniej spożywa się zarówno na śniadanie, obiad i kolację.

Składniki:

  1. Bulion mięsny (na bazie kości wieprzowych, ew. mięsa wieprzowego)
  2. Makaron ryżowy
  3. Boczek
  4. Mięso mielone wieprzowe
  5. Kiełki fasoli
  6. Olej sezamowy
  7. Sos sojowy
  8. Sos ostrygowy
  9. Cukier
  10. Szczypiorek
  11. Bazylia
  12. Kolendra
  13. Limonki

Sposób przygotowania:

Gotujemy bulion. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (tradycyjnie zanurza się „na szybko” we wrzącej wodzie. Po wyjęciu, makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia. Zwilżamy go odrobiną oleju sezamowego, sosu sojowego i sosu ostrygowego i cukru. W międzyczasie szybkiej obróbce cieplnej w formie smażenia poddajemy drobno pokrojony boczek i osobno mięso mielone. W osobnych naczyniach podajemy: bulion, makaron, boczek, mięso mielone, kiełki fasoli, drobno pokrojony szczypiorek, bazylię i kolendrę w zachowanych liściach, przepołowione limonki. Potrawę możemy spożywać dodając wedle uznania poszczególne dodatki do zupy, lub zupę i dodatki jeść osobno. Smacznego 🙂

Dàn Huā Tāng – tradycja chińskiej kuchni

Moje pierwsze doświadczenia z kuchnią chińską miały miejsce po ukończeniu liceum ogólnokształcącego. Z racji zainteresowań rozważałem wówczas zdawanie na Wydział Historii Uniwersytetu Warszawskiego. Moja ciocia zaprosiła mnie wówczas, w latach 90-tych do restauracji chińskiej przy ul. Grójeckiej w Warszawie. Poza miłą konwersacją dotyczącą rozwoju osobistego wspominam niezwykłe, nieznane dla mnie wówczas miejsce, wystrój lokalu (dużo czerwieni, lampiony), kaczkę, zieloną herbatę o niezwykłym aromacie i smaku oraz banany w cieście. Dotychczas z własnych realizacji z kuchni chińskiej powstało danie Hóngshāo ròu – boczek po chińsku 🙂

Dàn Huā Tāng, zupa znana w Chinach od tysięcy lat. Tradycyjna medycyna chińska wskazuje ją jako dobry środek na przeziębienie, gorączkę, wzmocnienie organizmu. Prosta, szybka w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczna 🙂

Składniki:

  • Bulion warzywny
  • Jaja (2 sztuki)
  • Kurkuma (1 łyżeczka)
  • Imbir
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę po obraniu kroimy w kostkę. Czosnek, imbir po drobnym pokrojeniu wrzucamy wraz z cebulą do garnka. Po chwilowym smażeniu, mieszaniu dodajemy kurkumę. Po chwili dodajemy również uprzednio przygotowany bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Równolegle do naczynia wbijamy jaja, roztrzepujemy je. Następnie jaja wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze z około 1 minutę. Potrawa gotowania do podania. Na południu Chin zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, z kolei mieszkańcy północnych regionów dodają do niej pomidory, kukurydzę i groszek. Smacznego 🙂