W trakcie kulinarnych wojaży po Niemczech nie sposób nie zajrzeć do kraju związkowego Berlin 🙂 Currywurst 🙂 Początek tej potrawy miał miejsce 4 września 1949 roku. Wówczas to Herta Heuwer, do smażonych kiełbasek dodała samodzielnie sporządzony sos (nazwany „chillup”) na bazie składników otrzymanych od brytyjskich żołnierzy. Danie sprzedawane ze straganu przez Hertę Heuwer, u zbiegu ulic Kantstraße i Kaiser-Friedrich-Straße, następnie w lokalu przy Kaiser-Friedrich-Straße 59. Współcześnie Currywurst jest popularny na terenie Niemiec.
Składniki:
- Kiełbaski
- Na sos „chillup”: keczup, sos Worcestershire i curry w proszku.
- Bułka lub frytki.
Sposób przygotowania:
Grillujemy kiełbaski. W międzyczasie mieszamy składniki na sos. Przygotowujemy frytki. Danie podajemy w następującej postaci: kiełbaski tniemy na plasterki. Polewamy sosem „chillup”, posypujemy dodatkowy curry w proszku. Dadajemy bułkę lub frytki. Bardzo często współcześnie zamiast sosu „chillup” z curry łączy się sam ketchup. Wariant z bułką jest wersją tradycyjną. Współcześnie w wielu obiektach typu fast-food, podaje się do kiełbasek frytki. Smacznego 🙂